Clienten van de Centrumpraktijk zeggen:       Je denkt dat jou dat niet overkomt, maar ik was echt helemaal op. Nu is mijn balans weer terug en heb ik er gewoon weer zin in. Wat een verschil met een half jaar geleden!   Beoordeling met 5 sterren: uitstekend                          Ik dacht dat een burnout mij niet zou overkomen, maar ik was echt helemaal op. Gelukkig heb jij me weer snel op de been geholpen.   Gerard - marketing director   Beoordeling met 5 sterren: uitstekend                          Dat ik veel van mezelf eiste wist ik, maar dat het me zo zou opbreken had ik niet verwacht. De handvatten die je me hebt gegeven zijn heel effectief. Ik ben weer opgeladen en pak het nu anders aan.   Rene - ondernemer   Beoordeling met 4,5 sterren: zeer goed                          Ik dacht dat ik nooit meer op zou laden, maar met jouw hulp is dat sneller gegaan dan ik voor mogelijk hield.   Frans - hoofdagent   Beoordeling met 5 sterren: uitstekend

coachingenglish coaching coachinghaarlem angst coaching

Er zijn tal van oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat iemand snel of langdurig vermoeid raakt en zich uiteindelijk dusdanig uitput dat er van een burnout gesproken wordt. Veel mensen spreken hun reserves continu aan zonder zich hier nog bewust van te zijn - het is een gewoonte geworden. Maar de opgebruikte reserves moeten ook weer worden aangevuld en dit kost vaak meer tijd dan veel mensen denken te hebben of willen nemen. Wanneer dit niet gebeurt kunnen er - vaak onverwacht - verschijnselen zoals oververmoeidheid, uitputting en burnout ontstaan. Simpelweg uitrusten is dan niet meer voldoende om weer op te laden. Zelfs na een lange vakantie blijft vaak een diepe vermoeidheid bestaan en een confrontatie met de (werk)situatie bewijst meestal dat de rek er behoorlijk uit is.

Niet alleen moeilijkheden, noodzaak, plichtsbesef of ambitie liggen ten grondslag aan een burnout. Vaak zijn het ook iemands betrokkenheid en enthousiasme die veel druk veroorzaken en maken dat de energie reserves worden uitgeput. Oververmoeidheid en burnout ontstaan wanneer de - positieve of negatieve - druk te groot is en/of te lang aanhoudt zonder dat er weer voldoende opgeladen wordt. De vermoeidheid gaat dan steeds meer over in mentale, fysieke en/of emotionele uitputting. Hierdoor ontstaan vaak tal van andere klachten, zoals demotivatie, lusteloosheid, emotionaliteit, angst, depressie, irritatie, frustratie, slapeloosheid etc.

Al dit soort klachten zijn duidelijke signalen die aangeven dat er iets niet goed zit en dat de balans hersteld moet worden. Veel mensen nemen hun gevoelens echter niet serieus en negeren of onderdrukken de alarmsignalen. Zij zetten zolang mogelijk door - al dan niet m.b.v. alcohol of medicijnen - en hierdoor kunnen uitputting en burnout steeds verder inslijten. Veel mensen willen niet 'zwak' zijn of zich 'laten kennen' en kunnen niet geloven dat het hun overkomt, waardoor zij te lang met hun klachten blijven doorlopen. Helaas geldt over het algemeen dat hoe verder de klachten inslijten, hoe langer het herstelproces duurt.


Voor meer informatie of het maken van een afspraak bij de praktijk in Haarlem kun je
bellen met: Tel: 0616 444 344 of een email sturen naar: info@centrumpraktijk.nl

Voorbeelden van onderliggende oorzaken bij oververmoeidheid en burnout zijn onder andere teveel hooi op je vork nemen, een slechte werksfeer, conflicten, perfectionisme, prestatiedruk, slecht kunnen delegeren, geen 'nee' kunnen zeggen, sociale problemen, ontslag dreiging, onzekerheid over eigen functioneren, slechte vooruitzichten, moeilijkheden in het priveleven, boven of onder je kunnen functioneren, veranderingen in wonen, werk en/of relaties etc. Vaak worden deze oorzaken niet goed onderkent door een gebrek aan kennis en inzicht of doordat de problemen niet serieus genoeg genomen worden en lukt het niet om werkelijk te herstellen en op te laden. Het is nodig om deze oorzaken te gaan begrijpen en op een effectieve manier aan te pakken, zodat de kracht, energie, zelfvertrouwen en enthousiasme weer terug kan komen.

~

De behandeling en therapie bij burnout kan beter gestart worden als de tank nog niet helemaal leeg is, maar natuurlijk geldt hier 'beter laat dan nooit'. Burnout behandeling en therapie begint met het overzichtelijk maken van de psychische en praktische factoren die de burnout hebben veroorzaakt. Vervolgens wordt stapsgewijs gewerkt aan het corrigeren van deze factoren en het aanleren van een betere werkwijze. Belangrijk is veelal het in een eerder stadium leren herkennen van de stress- en vermoeidheidssignalen en leren om de redenen waardoor deze signalen werden genegeerd te ondervangen. Deze inzichten in combinatie met praktische stappen voor het weer opbouwen van de energiereserves maakt de behandeling zeer effectief.

~
~
~


Centrumpraktijk Haarlem _ _ _ _ Tel: 0616 444 344 _ _ _ _ info@centrumpraktijk.nl


Praktische, effectieve coaching, therapie en relatietherapie in Haarlem en Heemstede en omgeving;
Bloemendaal, Aerdenhout, Zandvoort, Ijmuiden, Schiphol, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Hillegom, Beverwijk.