Clienten van de Centrumpraktijk zeggen:       Vermijden hoeft niet meer! Dankzij jou durf en kan ik het weer aan. Ik doe nu gewoon de dingen die ik leuk vind en ook al is dat soms nog spannend, ik weet dat ik het kan.   Anita - financieel medewerkster                          Eindelijk kan ik weer doen en laten wat ik wil. Wat is het leven een stuk gemakkelijker geworden door de sessies.   Arnoud - helpdesk medewerker                          Waarom heb ik de Centrumpraktijk niet eerder gevonden?! Dat had me zoveel tijd en ellende gescheeld!!!   Marian - huisarts                          Ik had er erg tegenop gezien om naar een therapeut te gaan, maar het viel me allemaal eigenlijk erg mee. De therapie was hartstikke goed en ik ga alweer een hele tijd gewoon weer naar colleges. Ik denk er vaak geeneens meer bij na!   Mariette - studente

coachingenglish coaching coachinghaarlem vermijden coaching

Iedereen komt moeilijke situaties tegen in het leven en soms is het erg lastig om hier alleen goed uit te komen. Veel mensen zijn gewend om hun problemen zelf op te lossen, waardoor zij geneigd zijn om eindeloos door te ploeteren, terwijl zij eigenlijk niet goed met hun moeilijkheden weten om te gaan. Teveel mensen houden zich groot en willen zich niet 'laten kennen', 'zwak' zijn of 'zeuren', zodat er niets aan de onderliggende oorzaak gedaan wordt en in veel gevallen de problemen zelfs verergeren.

Veel mensen proberen de signalen van lichaam en geest dat er iets niet goed zit te onderdrukken - soms zelfs met behulp van alcohol of medicijnen - zonder dat er aan een echte oplossing gewerkt wordt. Dit belet hun om de moeilijkheden onder ogen te zien en aan te pakken en de eindeloze worsteling met de moeilijke gevoelens ondermijnt hun zelfvertrouwen steeds verder. Hierdoor kost het hun onnodig veel tijd en ellende om het evenwicht te herstellen en hun kracht en energie te (her)vinden.

Het vermijden van lastige situaties en mensen lijkt soms heel logisch en iedereen doet dat weleens. Maar wanneer je dit te vaak doet zullen je leven, werk en relaties er onder gaan lijden. Soms leidt dit - heel ongemerkt - tot het vermijden van steeds meer mensen en situaties. Vermijdingsgedrag wordt een probleem wanneer je situaties en mensen vermijdt die eigenlijk niet bedreigend zijn, maar waar je wel erg tegenop ziet.

Vermijdingsgedrag kan maken dat je onder je capaciteit gaat functioneren en in een klein wereldje gaat leven waarin niet zoveel mogelijk is. Heel wat mensen zijn erg goed in het ontkennen van hun vermijdingsgedrag en hebben een heleboel goed klinkende excuses voorhanden om dit te rechtvaardigen. Maar uiteindelijk zijn het slechts excuses om te verbloemen dat er wat anders aan de hand is. Want eigenlijk wil iedereen graag leuke en interessante dingen ondernemen en zoveel mogelijk uit het leven, werk en relaties halen.

Wanneer een probleem je leven, werk en relaties bemoeilijkt kan het erg behulpzaam zijn om hier deskundig advies over in te winnen. Je eigen oplossingen en die van de mensen uit je omgeving kunnen te kort schieten, waardoor je problemen blijven bestaan. Helaas vinden veel mensen het moeilijk om te erkennen dat zij een probleem hebben. De stap om hulp te zoeken en eens met iemand over hum moeilijkheden te komen praten is vaak groot en door hier lang mee te wachten verergeren de problemen vaak. Het inzicht en de ervaring van een deskundige kan erg van pas komen om op een andere en betere manier met je moeilijkheden te leren omgaan.

~

Helaas voelen mensen zich vaak alleen in hun moeilijkheden staan en komen in een negatieve spiraal terecht. Door de langdurige worsteling met de problematische situaties en de eigen gevoelens worden zij onzekerder en raken zij uitgeput en ontmoedigd. De Centrumpraktijk nodigt je uit om eens te komen praten en jezelf de kans te geven om meer inzicht te krijgen in jezelf en je problemen en beter met lastige mensen, situaties en gevoelens om te leren gaan. Wanneer je de moeilijkheden samen met iemand onderzoekt geeft dit je de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren en de problemen op een andere manier te benaderen en op te lossen. Het wordt als zeer bevrijdend ervaren als de oorzaak van de problemen aangepakt wordt en de moeilijke gevoelens steeds meer naar de achtergrond verdwijnen.

Misschien vermijd ook jij meer dan je normaal gesproken wilt toegeven, zelfs aan jezelf. Maar je problemen ontkennen zal ze niet oplossen en er alleen maar voor zorgen dat je in een te klein en te beperkt cirkeltje blijft rondlopen. Als je onder ogen ziet wat je allemaal doet en vooral laat omdat je bang, onzeker of vermoeid bent, zul je beter gaan begrijpen waarom het belangrijk is om aan een oplossing te gaan werken. Zodat je alle leuke en interessante dingen in het leven kunt gaan doen, die je eigenlijk graag zou willen doen als je niet zo bang, onzeker, gestresst of vermoeid zou zijn.

Bekijk daarom eens in de lijst hieronder of je een of meer van deze situaties vermijdt uit angst, spanning, onzekerheid of vermoeidheid. Wanneer dit vermijdingsgedrag (als je eerlijk bent) behoorlijk beperkende gevolgen voor je leven, relaties en/of werk heeft, dan nodige we je uit om hier eens over te komen praten zodat je aan een oplossing kunt gaan werken. Zodat je leert meer jezelf te zijn en meer ontspannen en met meer zelfvertrouwen in het leven te staan.

~

Alleen zijn / Alleen dingen doen / Alleen slapen

Contact maken met mensen / Vriendschappen / Relaties

Feestjes / Etentjes / Praatjes

Familie / Vrienden / Collega's

Aandacht krijgen / Gezien worden / In de belangstelling staan

Veranderingen / Verhuizen / Nieuwe baan

Werk / Opleiding / Promotie

Uitdagingen / Mogelijkheden / Kansen

Voorstellingsrondes / Presentaties / Vergaderingen

Ongemak / Voor jezelf opkomen / Confrontaties

Autoriteiten / Je werkgever / Je manager

Onbekende plekken / Vakanties / Vreemde landen

Auto rijden / Snelwegen of files / Bruggen of tunnels

Emoties / Praten over gevoelens / Intiem contact

Zomer- of badkleding / Zonder make-up gezien worden / Spontaan gedrag

Open ruimtes / Stranden / Pleinen

Hoogtes / Flats / Balkons

Besloten ruimtes / Liften / Kelders

Bioscopen / Auto's / Vliegtuigen

Aanrakingen / Handen geven / Mogelijke besmetting

Dieren / Honden en katten / Insecten

Etc.

~
~
~


Centrumpraktijk Haarlem _ _ _ _ Tel: 0616 444 344 _ _ _ _ info@centrumpraktijk.nl


Praktische, effectieve coaching, therapie en relatietherapie in Haarlem en Heemstede en omgeving;
Bloemendaal, Aerdenhout, Zandvoort, Ijmuiden, Schiphol, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Hillegom, Beverwijk.